18 September 2012

Tutorial tak nak orang copy entri blog

Hari ni Qasehsuci search widget untuk tidak bagi orang sesenang nak copy entri blog kiter. iyelah apa yg kita tulis adalah hak cipta terpelihara tapi ada pulak yang ambil kesempatan...dalam banyak2 widget yg ada di internet, tutorial ni paling senang. Cubalah...tak sampai 2 minit pun nak apply kan ke blog kita...

1 ) Pergi ke " dashboard " ,then klik pada " design ".
2) Tekan pada "Page Element " dan ambil " Add Page Element "
3) Ambil " HTML/JAVA SCRIPT " ..dan masukkan kod-kod di bawah ni..

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

4) Then korang save lah..:)


Sumber : http://www.prince91.com/2011/06/tutorial-4-tak-nak-orang-copy-entry.html#

1 comments:

Anonymous said...

My accomplice and I really loved reading this weblog post, I was just itching to know do you commerce featured posts? I'm always trying to find somebody to make trades with and merely thought I might ask.

Kombinasi Simpulan Tocang dan Manik Tabur

Blooming Flowers

Live Traffic Feed

Copyright 2010..anie&co...All Rights Reserved. Powered by Blogger.

© 2011 Seindah Biasa, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena