13 August 2012

Ujian Ilahi

Salam 25 Ramadhan...

Qasehsuci tersentuh hati membaca luahan seorang blogger ni...sedihnya mendapat tahun kehidupan nya yang diuji dugaan yg amat berat..seorang ibu tunggal yang menghidap penyakit saraf (Guillan Barre Syndrome) dan mempunyai 3 orang anak. Di saat meliku kehidupan yang penuh ranjau tanpa insan yang bergelar suami di sisi...melihat anak-anak membesar tanpa perhatian yang sepatutnya dari seorang ibu yang tidak berdaya...Ya Allah, kuatnya hati wanita ini dapat menempuh dugaan sebegini...Allah swt Maha Kaya serta Maha Mengetahui kerana Allah swt tidak akan menguji hambanya melainkan hambanya mampu menghadapinya...Semoga insan ini teus tabah dan Qasehsuci berdoa kepada Ilahi agar beliau sembuh dari penyakitnya...amin. Klik sini untuk lebih mengenali insan hebat ini...

Sumber : http://buasirotak.blogspot.com/2012/08/ibu-tunggal-yang-sakit-diabai-suami-tak.html

Read More

05 August 2012

Resepi Ikan Siakap Stim

resepi lagi.....? hehehe bebulan puasa ni kerap sgt qasehsuci kuar dgn entry resepi kan...iyerla bulan2 puasa ni la kita makan sedap2 sebab di siang hari kita berpuasa. yang penting mkn sampai habis and jangan membazir...
nak citer sket..khamis lepas qasehsuci ke sungai baru,untuk readers yg luar perlis...mesti tak tahu sungai baru ni adalah tempat nelayan memunggah hasil laut.....qasehsuci agak 'perak' jugak la kt situ sebab udang,sotong dan ikan harganya murah dari biasa...iyerlah hometown qasehsuci kan jauh dari laut...so bila dah duk kangar ni senang la nak makan hasil laut yg fresh2...bila ternampak ikan siakap terus qasehsuci terpikir resepi ikan siakap masak stim ni...ni favourite husband ni. ape lagi..qasehsuci sambar sekor siakap, lala, ketam and udang....
ape lagi dlm keta on d way balik opis dah plan macam2 tuk masak menu berbuka petang ni...salah satunya adalah resepi ni...cuba jgn tak cuba...

Bahan-bahan
- seekor ikan siakap
- sos ikan
- jus limau nipis 2 biji
- sebiji tomato (dipotong dadu)
- daun ketumbar / daun sup
- garam
- gula

Bahan yg dihiris
- serai dua batang
- cili padi 10 biji
- halia
- carrot
- asam keping 2 keping
 - bawang putih (dicincang halus)
- bawang merah (dicincang halus)

Cara-cara
- perap ikan dengan sos ikan selama 10-15 minit
- kemudian taburkan bahan-bahan yg dihiris di atas ikan
- taburkan garam dan gula secukup rasa
- kukus selama 10 minit
- selepas 10 minit buka penutup dan masukkan jus limau dan tomato. letak penutup dan biarkan seminit dua.
- angkat dan taburkan daun sup / daun ketumbar sebagai hiasan...

Taburkan daum ketumbar sebagai hiasan
  
Sebelum kukus
 




Read More

Hilang Beg

salam ramadhan...
pejam celik hari ni dah masuk 16 hari kita berpuasa. rase masa berlalu agak pantas...
semalam ke pacific alor star..aduyai orang punya la ramai...nak shopping pun sesak..
nak dijadikan citer..beg qasehsuci hilang di pacific masa tgh kalut2 cuba baju anak2...nasib baik bukan handbag tapi just beg yg berisi telekung, 2 botol susu Avent, beg make up dan barang yang paling berharga dalam tu sunglass Bonia (hadiah sempena mothers day dari hubby)
asalnya beg tu husband yg pegang sebab qasehsuci dukung anak..nak menangis bila hubby pegi ricky balik tempat tu tp tak jumpa..nasib baik la qasehsuci tak give up...my turn pulak gi cari beg tu..
semua tempat yg qasehsuci singgah tadi qasehsuci cari dan tanya promoter kat situ...alangkah leganya qasehsuci bila singgah di hush puppies,promoter tu dah jumpa beg tu dan serahkan pada security guard. rupanya hubby tertinggal masa test baju my doters kat situ....syukur alhamdulillah
baik sangat promoter berbangsa cina tu...tgh preggy dlm 5,6 bulan...berkali kali qasehsuci berterima kasih pd dia...semoga senang promoter tu nak deliver baby tu nanti..amin
moral of d story shopping tu shopping jugak tapi kena berhati2 nasik baik beg yang hilang kalau anak ...huwaaaaa tak dapat qasehsuci nak bayangkan...yg elok jadikan panduan ..yg tak elok jadikan teladan ok...da...

Read More

01 August 2012

Resepi Ibu Mertuaku

Tajuk entry kali ni husband qasehsuci yg suggestkan sebab nya memang resepi ni dari mak mertua qasehsuci. menu ni normally di masak di bulan puasa je makan ketika bersahur. resepi ni mula-mula qasehsuci memang tak berkenan,tengok family mertua makan pun qasehsuci dah rasa kembang anak tekak. tapi tetiba plak bulan puasa thn ni tergerak hati qasehsuci nak buat resepi yang sangat simple ni..kerabu tembikai. resepi ni mungkin agak pelik bagi negeri-negeri selain kedah,tapi trust me..cuba resepi ni sebab memang boleh menambahkan selera makan terutama ketika bersahur. nak cuba? ok folo instruction di bawah ni :

Bahan-bahan:
  • tembikai merah
  • bawang besar dihiris
  • udang kering (qasehsuci guna ikan bilis)
  • cili merah
  • garam secukup rasa
Cara nye memang mudah...gaulkan semua bahan-bahan dan siap untuk dimakan..mudahkan!





Read More

Kombinasi Simpulan Tocang dan Manik Tabur

Blooming Flowers

Live Traffic Feed

Copyright 2010..anie&co...All Rights Reserved. Powered by Blogger.

© 2011 Seindah Biasa, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena