nak citer sket..khamis lepas qasehsuci ke sungai baru,untuk readers yg luar perlis...mesti tak tahu sungai baru ni adalah tempat nelayan memunggah hasil laut.....qasehsuci agak 'perak' jugak la kt situ sebab udang,sotong dan ikan harganya murah dari biasa...iyerlah hometown qasehsuci kan jauh dari laut...so bila dah duk kangar ni senang la nak makan hasil laut yg fresh2...bila ternampak ikan siakap terus qasehsuci terpikir resepi ikan siakap masak stim ni...ni favourite husband ni. ape lagi..qasehsuci sambar sekor siakap, lala, ketam and udang....
ape lagi dlm keta on d way balik opis dah plan macam2 tuk masak menu berbuka petang ni...salah satunya adalah resepi ni...cuba jgn tak cuba...
Bahan-bahan
- seekor ikan siakap
- sos ikan
- jus limau nipis 2 biji
- sebiji tomato (dipotong dadu)
- daun ketumbar / daun sup
- garam
- gula
Bahan yg dihiris
- serai dua batang
- cili padi 10 biji
- halia
- carrot
- asam keping 2 keping
- bawang putih (dicincang halus)
- bawang merah (dicincang halus)
Cara-cara
- perap ikan dengan sos ikan selama 10-15 minit
- kemudian taburkan bahan-bahan yg dihiris di atas ikan
- taburkan garam dan gula secukup rasa
- kukus selama 10 minit
- selepas 10 minit buka penutup dan masukkan jus limau dan tomato. letak penutup dan biarkan seminit dua.
- angkat dan taburkan daun sup / daun ketumbar sebagai hiasan...
Taburkan daum ketumbar sebagai hiasan |
Sebelum kukus |
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana meniggalkan komen di blog ini...